Evaluatie Veilig Verder

Het Verwey-Jonker Instituut heeft in de periode 2017-2020 onderzoek gedaan naar de Veilig Verder aanpak in de regio Haaglanden. Veilig Verder richt zich op gezinnnen waar huiselijk geweld plaatsvindt en de verschillende gezinsleden verschillende soorten hulp nodig hebben. Doel van de Veilig Verder aanpak is om deze hulp op elkaar af te stemmen. Veilg Verder is gebaseerd op de Signs of Safety aanpak.

De evaluatie van de Veilig Verder methodiek spitste zich toe op enerzijds een kwantitatieve effectstudie, anderzijds werd deze studie aangevuld met de kwalitatieve Effectencalculator, waarmee op basis van interviews met professionals en cliënten, groepsgesprekken, casusbesprekingen en expertmeetings zicht werd verkregen op de werkzame elementen in de aanpak.

Positieve resultaten

Zowel uit de effectstudie als uit de Effectencalculator kwamen positieve resultaten van de Veilig Verder aanpak naar voren. Uit de effectstudie bleek dat het geweld in de loop van het traject heel duidelijk was afgenomen. Verder was er sprake van een afname van de opvoedingsstress en een afname van klinisch trauma bij ouders. Daarnaast is een significante verbetering van de kwaliteit van leven van de ouders zichtbaar.

Ten aanzien van de Veilig Verder aanpak ervaren zowel professionals als cliënten de inzet van instrumenten vanuit de Signs of Safety methode als helpend en laagdrempelig.

Auteurs

Bas Tierolf, Jolanda Asmoredjo, Maarten Kwakernaak en Mathilde Compagner