E-nieuws Huiselijkgeweld.nl - 12 juni 2020

Nieuwsbrief van de website huiselijkgeweld.nl. Nieuws, publicaties en bijeenkomsten rond de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Nieuws

Landelijke chatfunctie Veilig Thuis veel gebruikt

Er wordt veel gebruikgemaakt van de chat die alle 26 Veilig Thuis organisaties sinds 25 mei hebben geopend op hun website. In de eerste week vonden er ongeveer 400 serieuze chatgesprekken plaats.
Lees meer

Campagnemateriaal voor Dag tegen ouderenmishandeling

Op 15 juni vindt de internationale Dag tegen ouderenmishandeling plaats. Vanuit de campagne 'Ikdoeietstegenhuiselijkgeweld' en het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) zijn verschillende communicatiemmiddelen beschikbaar gesteld.
Lees meer

Alcoholenkelband landelijk ingevoerd

De Alcoholmeter, een enkelband die via het zweet alcoholgebruik meet, wordt na een aantal succesvolle pilots nu landelijk ingevoerd. De meter wordt onder meer ingezet als middel tegen huiselijk geweld.
Lees meer

Veilig Thuis Utrecht start spreekuur met ervaringsdeskundige

De gemeente Renswoude is begonnen met een spreekuur huiselijk geweld waar je niet door een hulpverlener, maar door een ervaringsdeskundige te woord wordt gestaan.
Lees meer

Amsterdam introduceert time-out woning

Amsterdamse gezinnen waar de spanningen te hoog dreigen op te lopen, kunnen sinds kort gebruikmaken van een speciale time-out woning. In die woning kunnen gezinsleden even afstand nemen van elkaar en weer op adem komen.
Lees meer

Kijk voor meer nieuws op www.huiselijkgeweld.nl

Publicaties

Wees alert op de thuissituatie

Professionals spelen een belangrijke de-escalerende rol wanneer er sprake is van spanningen in een gezin. Tijdig steun, hoop en hulp aanbieden voorkomt dat spanningen oplopen en problemen verergeren. Deze factsheet van de Rijksoverheid geeft professionals tips om hen daarbij op weg te helpen.
Lees meer

Coronacrisis en kinderen en jongeren in Nederland

De coronacrisis heeft een grote impact op de situatie van kinderen en jongeren in Nederland. Voldoende aandacht voor de gevolgen voor (kwetsbare) kinderen en jongeren en hun rechten ontbreekt. Dat blijkt uit dit onderzoek van UNICEF Nederland en de Universiteit Leiden.
Lees meer

Getting to the heart of child maltreatment

Kindermishandeling en –verwaarlozing worden vaak gezien als één en hetzelfde probleem. Soms kan het  nuttig zijn om ze uit elkaar te trekken, om meer inzicht te krijgen in de karakteristieken van beide fenomenen. Dat laat pedagoge Renate Buisman zien in dit proefschrift.
Lees meer

Hoe houd ik onze relatie veilig tijdens de coronacrisis?

Nu iedereen door de coronamaatregelen noodgedwongen veel tijd thuis doorbrengt en dichter op elkaar zit, neem de kans op spanningen toe. Maar wanneer gaat een ruzie over de grens? Deze brochure van Movisie bevat een relatietest met een serieuze ondertoon.
Lees meer

Speech Grapperhaus over bestrijding online seksueel misbruik van kinderen

Toespraak van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tijdens een digitaal event van het Europees Parlement om  online seksueel misbruik van kinderen wereldwijd te bestrijden.
Lees meer

Kijk voor meer publicaties op www.huiselijkgeweld.nl