E-nieuws Huiselijkgeweld.nl - 5 juli 2021

Nieuwsbrief van de website huiselijkgeweld.nl. Nieuws, publicaties en bijeenkomsten rond de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Nieuws

Social media campagne Huiselijk geweld en kindermishandeling van start

De Rijksoverheid heeft een social media campagne Huiselijk geweld en kindermishandeling gelanceerd. Via banners en social posts wordt gewezen op de hulpinstanties voor advies, hulp of om je hart te luchten.
Lees meer

Jeugdhulppartijen slaan handen ineen voor betere continuïteit jeugdhulp

De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ministeries van JenV en VWS (ook namens de Jeugdautoriteit) hebben het convenant ‘Bevorderen Continuïteit Jeugdhulp‘ ondertekend.
Lees meer

Ouders hardhandiger met peuter tijdens eerste lockdown

Ouders met een peuter reageerden tijdens de eerste corona lockdown in Nederland (april en mei 2020) vaker hardhandig op hun kind, bijvoorbeeld door het door elkaar te schudden of uit te schelden, dan een vergelijkbare groep ouders voor de pandemie deed.
Lees meer

Campagne tegen huwelijksdwang, achterlating en meisjesbesnijdenis

Het ministerie van VWS is een campagne gestart om aandacht te vragen voor huwelijksdwang, achterlating en meisjesbesnijdenis. (Potentiële) slachtoffers worden gewezen op de beschikbare hulp.
Lees meer

Internationale dag tegen ouderenmishandeling

Onlangs vond de Internationale dag tegen ouderenmishandeling plaats. Veel organisaties in het land organiseerden activiteiten om zichtbaarheid te geven aan dit verborgen probleem.
Lees meer

Eén op tien studentes slachtoffer van verkrachting

Eén op de tien vrouwelijke studenten (11 procent) maakte tijdens de studententijd seksuele penetratie mee zonder hun instemming. Dat blijkt uit een onderzoek dat I&O Research in opdracht van Amnesty International uitvoerde onder Nederlandse studenten.
Lees meer

Kijk voor meer nieuws op www.huiselijkgeweld.nl

Publicaties

Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2020

Via Chat met Fier hebben het afgelopen jaar 250 kinderen in Nederland melding gemaakt van uitbuiting. Ruim 90 procent van de meldingen betrof seksuele uitbuiting. Dat blijkt uit dit rapport van het Centrum tegen Kinder- en Mensenhandel.
Lees meer

Meer dan een ruzie: Politie in de netwerkaanpak huiselijk geweld

Door de veelal incidentgerichte aanpak van de politie ontbreekt het noodzakelijke zicht op de breedte van de problematiek die speelt in een gezin of een relatie. Dat blijkt uit dit onderzoek in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.
Lees meer

Tool trauma-bewustzijn en trauma-aanpak

Deze publicatie biedt informatie voor professionals die in hun werk trauma kunnen tegenkomen en alert willen zijn op trauma door huiselijk geweld en kindermishandeling.
Lees meer

Tool Trauma-screening

Trauma door huiselijk geweld en kindermishandeling kom je overal tegen en heeft veel impact op het dagelijks leven van kinderen en volwassenen. Dit overzicht van traumascreening kan gebruikt worden door meerdere professionals. 
Lees meer

Kamerbrief over Voortgangsrapportage programma GHNT

Demissionair staatsecretaris Blokhuis (VWS) en demissionair minister Dekker (J&V) hebben de Voortgangsrapportage programma 'Geweld hoort nergens thuis' naar de Tweede Kamer gestuurd.
Lees meer

Inzet Aware bij stalking

Regioplan heeft onderzoek gedaan naar de mate van beschikbaarheid van Aware voor alle slachtoffers van bedreiging en stalking. Slachtoffers van stalking en bedreiging kunnen in nagenoeg alle centrumgemeenten gebruikmaken van dit alarmsysteem
Lees meer

Kijk voor meer publicaties op www.huiselijkgeweld.nl