E-nieuws Huiselijkgeweld.nl - 31 augustus 2021

Nieuwsbrief van de website huiselijkgeweld.nl. Nieuws, publicaties en bijeenkomsten rond de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Nieuws

Ruim 3000 meldingen seksueel geweld bij Veilig Thuis

Veilig Thuis heeft vorig jaar in totaal 3025 meldingen over seksueel geweld ontvangen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De Veilig Thuis-organisaties startten in 2020 in totaal 4195 adviezen met betrekking tot seksueel geweld.
Lees meer

Het vergeten kind pleit voor naamswijziging Jeugdzorg

Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, verliezen vaak het contact met een of meer personen die belangrijk voor hen zijn. Hulpverleners hebben te weinig tijd om dit contact te bewerkstelligen of hebben vooroordelen over het sociale netwerk van een kind.
Lees meer

Lichamelijke klachten volwassenen door kindertrauma

Volwassenen die in hun jeugd misbruikt, mishandeld of verwaarloosd zijn, hebben aanzienlijk meer kans op chronische lichamelijke ziekten, al dan niet in combinatie met psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut.
Lees meer

Expertpool voor lokale aanpak ouderenmishandeling

Er komt een expertpool die ondersteuning biedt bij de lokale aanpak van ouderenmishandeling - inclusief financieel misbruik. Regio’s en (centrum)gemeenten kunnen hier expertise inhuren. Dat heeft demissionair staatssecretaris Blokhuis (VWS) laten weten.
Lees meer

Utrechtse studentenvereniging start campagne tegen seksueel geweld

De Utrechtse studentenvereniging Veritas heeft in samenwerking met andere studentenverenigingen een campagne opgezet tegen seksueel geweld: #ThisIsHowWeDoIt! 
Lees meer

Toename oudermishandeling tijdens de lockdown

Veilig Thuis-organisaties in de regio IJsselland zien een forse stijging van het aantal geweldsincidenten waarbij ouders slachtoffer werden van hun eigen kinderen.
Lees meer

Kijk voor meer nieuws op www.huiselijkgeweld.nl

Publicaties

Als je werkt, dan kun je echt leven

Atria deed onderzoek naar de waarde van werk voor slachtoffers van partnergeweld. Dit rapport betreft het tweede deel van een onderzoek over het verband tussen financiële afhankelijkheid en huiselijk geweld. 
Lees meer

Checklist gendersensitief beleid tegen partnergeweld

Het College voor de Rechten van de Mens stelde onlangs een publicatie op met een checklist en acties voor lokale beleidsmakers: Gendersensitieve aanpak van levensbelang om partnergeweld te bestrijden.
Lees meer

Drieluik Oranje Huis

Omroep Flevoland heeft een drieluik gemaakt over het Oranje Huis in Almere, waarin vier slachtoffers van huiselijk geweld hun verhaal vertellen.
Lees meer

Verander de wereld, begin bij de jongens

Wie (seksueel) geweld tegen ­vrouwen wil aanpakken, moet mannen op tijd aanspreken, stelt stichting Emancipator in dit artikel in de Volkskrant. De stichting organiseert workshops op ­scholen, waarin openhartig wordt gepraat over seksisme en ­stereotypering.
Lees meer

‘Kan dit waar zijn?’ Dwingende controle in de praktijk

Het e-magazine GGZ Totaal publiceerde een artikel van Iris Koops over psychisch geweld in de vorm van dwingende controle. Koops richtte in 2013 de organisatie het Verdwenen Zelf op.
Lees meer

De perspectieven van professionals op huiselijk geweld tijdens de Covid-19 pandemie

Factsheet op basis van zestien interviews met professionals naar de veranderende werkomstandigheden en gebruik van e-health tijdens de Covid-19 pandemie.
Lees meer

Kijk voor meer publicaties op www.huiselijkgeweld.nl

Agenda