E-nieuws Huiselijkgeweld.nl - 1 oktober 2021

Nieuwsbrief van de website huiselijkgeweld.nl. Nieuws, publicaties en bijeenkomsten rond de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Nieuws

Wat heb jij nodig om huiselijk geweld goed aan te pakken?

Movisie, het Nederlands Jeugdinstituut en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid hebben een enquête opgesteld met de hoofdvraag: 'Wat heb jij nodig om huiselijk geweld en kindermishandeling goed aan te pakken?'
Lees meer

1 op 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld

Twintig procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar is tussen maart 2019 en april 2020 slachtoffer geworden van huiselijk geweld. Vooral meisjes en vrouwen kregen ermee te maken, meldt het CBS. 
Lees meer

Extra middelen voor aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Het demissionaire kabinet heeft extra middelen beschikbaar gesteld voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in 2022. Zo kan de functie van regionaal projectleider worden voortgezet en is er ruimte voor een (afgeslankte) landelijke ondersteuning.
Lees meer

Start implementatietraject Impactmonitor aanpak HGKM

Regioplan is in september gestart met het ondersteunen van regio’s bij het werken met de Impactmonitor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM). Dit instrument draagt bij aan het verbeteren van de aanpak van HGKM.
Lees meer

6 op de 10 omgebrachte vrouwen vermoord door (ex-)partner

Bij bijna 6 op de 10 vrouwen (56%) die tussen 2016 en 2020 werden vermoord, was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner. Huiselijke omstandigheden, zoals een echtelijke ruzie, waren het meestvoorkomende motief. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Lees meer

Tinder introduceert noodknop

Datingapp Tinder heeft een noodknop aan de app toegevoegd. Gebruikers komen zo via een paar klikken bij telefoonnummers terecht, die ze in geval van seksueel geweld, meteen kunnen bellen.
Lees meer

Kijk voor meer nieuws op www.huiselijkgeweld.nl

Publicaties

Een kwetsbaar recht

In dit onderzoek heeft de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzocht hoe de politie het recht op bescherming dat slachtoffers hebben, in de praktijk uitvoert. Het blijkt dat er onvoldoende aandacht uitgaat naar de kwetsbaarheid van slachtoffers van strafbare feiten.
Lees meer

Gendersensitief werken

In samenwerking met Regioplan maakte het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) drie hulpmiddelen om gendersensitief te werken bij het eerder in beeld krijgen van huiselijk geweld en kindermishandeling, het te stoppen en structureel op te lossen.
Lees meer

Veiligheid terugbrengen in gezinnen, wat werkt nu echt?

Dit is een speciale editie van Augeo Magazine over werken aan veiligheid in gezinnen, wat werkt? Je leest hoe het professionals in de jeugdzorg - samen met de gezinnen - lukt om een veilig thuis te creëren waar het veilig blijft en waar het met alle gezinsleden weer goed gaat.
Lees meer

Achter de voordeur

In de VPRO-serie Danny's wereld spreekt Danny Ghosen twee slachtoffers die jarenlang zijn mishandeld door hun partner. Ook praat hij met een dader die zijn vriendin jarenlang mentaal en fysiek mishandelde. Een uitgebreide versie van de uitzending is op YouTube te bekijken.
Lees meer

Meldcode Magazine voor docenten in het beroepsonderwijs

Dit magazine van Augeo geeft tips, inspiratie en informatie over de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Docenten vinden er materialen, casussen en een gespreksoefening. 
Lees meer

Beleidsreactie op Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 

Beleidsreactie van minister Grapperhaus (JenV) op de 'Dadermonitor Seksueel Geweld tegen kinderen 2015-2020' van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. 
Lees meer

Kijk voor meer publicaties op www.huiselijkgeweld.nl

Agenda