E-nieuws Huiselijkgeweld.nl - juni 2022

Nieuwsbrief van de website huiselijkgeweld.nl. Nieuws, publicaties en bijeenkomsten rond de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Nieuws

Huiselijk geweld is verborgen probleem volgens minister van Justitie Dilan Yesilgöz

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz heeft veel zorgen over huiselijk geweld. Bij 800.000 mensen is dat structureel onderdeel van hun leven. 'We willen graag geloven dat het niet bestaat, maar het komt in alle lagen voor.'

Lees meer

Voorstel nieuwe Europese richtlijnen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld

Huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen moet volgens de Europese Commissie harder worden aangepakt in de Europese Unie. De Commissie doet een voorstel voor nieuwe Europese richtlijnen.

Lees meer

FNV: Seksueel grensoverschrijdend gedrag in horeca wordt onderschat

Volgens FNV Horeca wordt het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca onderschat. Het FNV pleit daarom voor een meldpunt.

Lees meer

Valente: 'Investeren in nieuwe toekomst voor slachtoffers huiselijk geweld loont'

In het programma De Nieuwe Toekomst leren vrouwen die (ernstig) huiselijk geweld hebben meegemaakt om weer in zichzelf te geloven en ontdekken ze hun ambities en mogelijkheden voor de toekomst. 

Lees meer

Herkennen van seksuele uitbuiting: animatie

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen heeft een animatie laten maken over het herkennen van binnenlandse seksuele uitbuiting. 

Lees meer

Nieuwe cijfers Impactmonitor aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

De Impactmonitor aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling laat op structurele basis zien hoe het er in Nederland voor staat met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en wat de impact is van deze aanpak op de levens van de betreffende mensen. 

Lees meer

NU’91 publiceert actiepunten om seksueel grensoverschrijdend gedrag in zorg aan te pakken

NU’91 heeft een lijst met actiepunten opgesteld om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg aan te pakken, naar aanleiding van een recente peiling onder hun leden. 

Lees meer

EU wil strenge aanpak online kindermisbruik, grote zorgen over uitvoering

Internetdiensten zoals WhatsApp en Signal worden, als het aan de Europese Commissie ligt, verplicht om online kindermisbruik te monitoren en aan te pakken.

Lees meer

Verplichtingen werkgevers rondom seksuele intimidatie onvoldoende duidelijk

Een fundamentele cultuurverandering is nodig om een einde te maken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld op het werk. Dat schrijft het College voor de Rechten van de Mens in een advies aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees meer

Ernstig letsel bij kinderen vaak te voorkomen

Heel vaak is verwaarlozing de oorzaak van ernstig letsel bij kinderen, zo blijkt uit promotieonderzoek van arts-onderzoeker Marie-Louise Loos (Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC). Artsen moeten daar meer oog voor krijgen.

Lees meer

Meer adviezen maar minder meldingen kindermishandeling en huiselijk geweld

In 2021 ontvingen de Veilig Thuis organisaties 8000 meldingen minder over (vermoedens van) kindermishandeling of huiselijk geweld dan in 2020. Daarnaast gaven zij 12000 meer adviezen aan slachtoffers, omstanders of professionals. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Lees meer

Kijk voor meer nieuws op www.huiselijkgeweld.nl.

Publicaties

Onderzoeksrapport 'Naar een aparte strafbaarstelling van psychisch geweld?'

Avans Hogeschool en de Open Universiteit hebben onderzoek gedaan naar psychische mishandeling en de toegevoegde waarde van een separate strafbaarstelling ervan.

Lees meer

Stand van zaken jeugdbeschermingsketen

Publicatie over de stand van zaken in de jeugdbeschermingsketen (jeugdzorg), uitgegeven door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV).

Lees meer

Kamerbrief over visie op stelsel jeugdzorg en noodzakelijke hervormingen

Staatssecretaris Van Ooijen (VWS) en minister Weerwind (Rechtsbescherming) geven hun visie op het stelsel van jeugdzorg en hervormingen van het stelsel die volgens de bewindspersonen nodig zijn. 

Lees meer

Kijk voor meer publicaties op www.huiselijkgeweld.nl.